Loading...
Buyahomemallorca header

Drömmen om en sommarstuga blev lägenhet i Palma

I en av de många smala gränderna i den gamla delen av Palma ligger ett gammalt, vackert hus. Bakom de de ljusa stenväggarna och den stora porten ligger Yvonne och Richard Eklunds fantastiska lägenhet, ett drömhem de skapat från grunden.

1823-yvonne-eklund-lalonja-33

Det var kärlek vid första ögonkastet när Yvonne och Richard Eklund klev in i den stora, förfallna våningen i Gamla stan.

Det är en blandning av antikt och modernt. Mörka träslag, takbjälkar och stuckatur. I varje rum finns glasdörrar ut till små franska balkonger. Den har allt man kan önska av en lägenhet, men är långt ifrån vad Yvonne och Richard hade tänkt sig från början.

Vi skulle köpa ett sommarhus i Sverige, säger Yvonne med ett leende.

1766-yvonne-eklund-lalonja-15

Tavlorna i hallen vittnar om en fot på Mallorca och den andra i Sverige.

1760-yvonne-eklund-lalonja-13

Lägenheten har inga fönster utan enbart stora glasdörrar ut till de franska balkongerna.

Efter att ha renoverat sitt hus hemma i Sverige var de på jakt efter ett nytt projekt och hade börjat leta efter ett sommarhus att köpa. Eftersom både Yvonne och Richard har arbetat länge inom fastighetsbranschen hade de en bra insyn i marknaden och visste ungefär vad de letade efter, men det visade sig ändå vara lite svårare än väntat.

Vi är ju ganska medvetna om vad som är rimligt att betala och många gånger gick budgivningarna långt över vad vi tänkt oss, säger Yvonne.

Efter att ha sett flera objekt bli sålda till, vad de tyckte var, ett för högt pris började modet sjunka litegrann.

Så en kväll vid middagsbordet tillsammans med vår son väcktes plötsligt frågan ”Måste vi vara kvar i Sverige då?”, säger Yvonne. Nej, svaret kändes förvånansvärt självklart.

Efter att ha lagt mycket tid på att hitta drömboendet i Sverige bestämde sig istället familjen för att lyfta blicken ut i Europa.

1783-yvonne-eklund-lalonja-21

Plötsligt öppnades världen upp för dem och Yvonne och Richard släppte tanken på en svensk sommarstuga.

Tanken föll nästan direkt på Spanien. Först Barcelona, men de kände snabbt att Mallorca låg närmare hjärtat.

Planen var ju att vi skulle hitta något på runt 75 kvadratmeter, möblerat, med lite havsutsikt och en takterrass eller något liknande. Men så blev det ju inte, säger Richard.

Nej, det blev det ju inte, konstaterar Yvonne med ett leende.

1723-yvonne-eklund-lalonja-1

Köket är ett av de rum som genomgått allra störst förvandling.

1757-yvonne-eklund-lalonja-11

Nästan alla möbler har inhandlats i och skickats från Sverige.

Yvonne och Richard åkte till Palma gång på gång. Ibland så ofta som var tredje vecka för att gå på olika visningar.

Vi tittade på många olika jättefina ställen, men ingenting kändes sådär riktigt perfekt. Så vi fortsatte leta.

Och en dag så dök den plötsligt upp mitt framför ögonen på dem. Lägenheten med stort L.

Vi bodde på ett centralt hotell och en dag hängde det en ”Till salu”-skylt på en balkong precis mitt emot och vi blev nyfikna. Vi ringde vår mäklare som ordnade så att vi kunde komma på visning samma dag.

Lägenheten som hade stått tom i 36 år hade varken indraget vatten eller el på sina ställen. Köket” bestod av en slang rakt ut från väggen och badrummen var obrukbara. Men Yvonne och Richard såg inget av det där. De såg de rustika takbjälkarna, den fantastiska takhöjden, de stora öppna ytorna och det gamla, vackra klinkergolvet.

Vi insåg där och då att det var ju detta vi varit ute efter. Redan i hallen sa vi “Den här ska vi ha!”.

1779-yvonne-eklund-lalonja-19

Under renoveringen såg de till att bevara så mycket som möjligt.

sovrum la lonja palma

Med tre sovrum finns det plats för hela familjen och för vänner på besök.

Plötsligt stod de inför ett nytt projekt, större än och mer omfattande än de kunnat föreställa sig.

Jag tror att det var tur att vi har erfarenhet både från branschen och från egna renoveringsprojekt, annars hade vi nog inte vågat ge oss in i det här, säger Yvonne och Richard nickar instämmande.

Vi visste att det skulle krävas ganska mycket av oss. Men det kändes värt det, det skulle bli så himla bra. Vi förstod ju också då varför ingen av de andra lägenheterna hade känts riktigt rätt. Det var ju denna vi letat efter!

1807-yvonne-eklund-lalonja-30

”You had me at hello”. Ungefär så kändes det när de klev över tröskeln.

1790-yvonne-eklund-lalonja-23

”Follow your dreams”.

I maj 2015 blev lägenheten deras och lagom till midsommar påbörjades den omfattande renoveringen. Till sin hjälp hade de en projektledare på plats i Palma som höll i trådarna och många av besluten togs över telefon.

Det är lite läskigt att bestämma hur en lägenhet på 216 kvadrat ska se ut på ett par timmar, säger Richard.

 Men de hade en ganska klar bild av hur de ville att deras Mallorca-hem skulle se ut och är mer än nöjda med resultatet.

Vi har gjort tvärtemot här i Palma mot hemma. Hemma ska allt gå i samma stil, vara likadant. Samma färger, samma golv. Här har vi flippat ut totalt, säger Yvonne med ett skratt.

Lägenhetens tre sovrum har fräschats upp, de två badrummen har totalrenoverats och det har byggts ett stort kök. Det stora vardagsrummet har bevarats, men väggar och dörrar har fått ny färg. Lägenheten är så gott som färdig, men ett av rummen ska göras om till bibliotek.

1815-yvonne-eklund-lalonja-31

De mönstrade golvet ger en härlig, spansk känsla.

1781-yvonne-eklund-lalonja-20

Ett vackert litet barskåp med Mallorkinsk likör.

 Palma har redan fått en speciell plats i Yvonne och Richards hjärtan och trots att det från början var tänkt som en semesterlägenhet, har de redan planer på att tillbringa en större del av sin tid här framöver.

Desto mer man är här, desto mindre längtar man hem till Sverige. Man lär sig hitta i staden, man lär känna nya vänner, hittar sina egna guldkorn, säger Yvonne och fortsätter sedan: 

– Palma är snäll stad. Så trygg. Jag har aldrig känt mig rädd eller illa till mods här. Människor är varma och hjälpsamma och det rör sig alltid folk ute. Det gör att man känner sig hemma på något vis. 

Att åka hit på semester är en sak, men att ha något eget känns speciellt. När jag åker härifrån, vet jag alltid att jag kommer tillbaka. Det är en härlig känsla.

1827-yvonne-eklund-lalonja-35

”Att ha något eget känns speciellt.”

1772-yvonne-eklund-lalonja-16

Där jag hänger min hatt…

Text: Maria Strömqvist

Foto: Ida Carlsson

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar