Loading...
Buyahomemallorca header

”Mallorca är naturparadiset vi drömt om”

På en lugn gata, i en sluttning ner mot Sóllerbukten, ligger ett ljust solgult hus. Ida Edström ropar och vinkar från en trappa och visar vägen in i sitt och sambon Jorge Garcia’s hem. Det är en ljus och välkomnande lägenhet, med tre sovrum och både terrass mot havet och uteplats på gården. Det börjar bli riktigt varmt på Mallorca och några av solens strålar letar sig in genom träden som skuggar den stora terrassen.

Ida Edström och Jorge Garcia.

– Nu börjar det bli lite för varmt, men under våren satt jag här ute på terrassen och jobbade. Det var helt fantastiskt, säger Ida och berättar att känslan av att bytt arbetet i Sverige mot ett utomhuskontor med havsutsikt, palmer och fågelkvitter nästintill kändes overkligt.

De stora skjutdörrarna släpper in massor av ljus.

Terrassen omges av både olivträd och pinjeträd.

Ida och Jorge, som ursprungligen är från Mexico, träffades i Sverige 2014, då Jorge arbetade i på en arkitektbyrå i Malmö.

– När vi flyttade ihop jobbade vi heltid och bodde i en lägenhet på 25 kvadratmeter, och efter ett tag kände vi båda två att vi ville något annat, berättar Ida.

– Vi drömde om att bo någon annanstans, säger Jorge och Ida nickar instämmande.

Tankarna på förändring låg och pockade på uppmärksamhet under en tid, men en längre resa skulle sätta saker i rörelse.

– Vi åkte på bröllop i Mexico och när vi kom hem därifrån sa vi upp oss från våra jobb, säger Ida.

Resan gav dem nya perspektiv och möjlighet att tänka igenom vad de verkligen ville – att bo på en härlig plats, med bättre väder och varmt klimat.

– Vi kom hem och var fast beslutna att designa våra liv utifrån de kriterierna, berättar Jorge.

Puerto de Sóller

Ida och Jorge ville bo på en härlig plats, med vackert väder och varmt klimat. På Mallorca hittade de allt de letat efter.

Mountainbikecykling är, och har varit, en av Jorges stora passioner i livet och han älskar att vistas i naturen. Något han inte fick mycket tid till, som livet såg ut då.

– Jag var så trött på kontorslivet. Varenda dag drömde jag om att få sitta på en cykel igen, berättar Jorge.

Han hittade en utbildning till mountainbike instruktör i Whistler, Kanada, och paret bestämde sig för att åka. Ida startade i samma veva en liten rekryteringsfirma, 6Degrees som är specialiserad på headhunting inom IT och teknologi, tillsammans med två andra kollegor. Och tack vare deras upplägg sinsemellan kunde hon vara nästintill geografiskt oberoende.

Under de fem veckor som kursen pågick, njöt de av att äntligen ha påbörjat sina nya liv, utan att egentligen veta vart de skulle ta vägen härnäst. Var skulle de bo?

– Jag ville ha berg och och Ida ville ha hav, säger Jorge med ett skratt.

Så de funderade på Italien, Portugal, Kanarieöarna och Mallorca bland annat. Jorge sökte jobb som mountainbike instruktör runt om i Europa, och en dag fick han napp – på Mallorca.

– Jag blev så himla glad, säger Ida. Mallorca var mitt förstaval!

Att de sedan satte siktet på Sóller och Puerto de Sóller var främst för att Jorge skulle ha nära till jobbet, som bara ligger tre minuter bort med cykel, men båda två blev helt tagna av den lilla by som skulle komma att bli deras hem.

– Det var en sådan fantastisk känsla att se Sóller för första gången. Dalen, alla apelsinträden…det var så otroligt vackert, säger Ida.

Sóllerdalen kallas ibland ”Den gyllene dalen” på grund av alla citron- och apelsinträd.

Drömmen är så småningom att ha ett självförsörjande hus med solceller, och en trädgård med massor av egna fruktträd.

Känslan av att se lägenheten var dock inte lika positiv. De hade tackat ja till att hyra den utan att ha sett den i verkligheten, och det var lite av en chock när de steg över tröskeln, berättar Ida.

– Vi är ju ganska bortskämda med hög standard i Sverige, säger hon med ett skratt och berättar att hon hade lite svårt att känna sig hemma till en början, bland äldre mallorkinska trämöbler och kalla stengolv.

– Den första veckan åkte vi och köpte nya saker och lite ny inredning. Jag ville att det skulle kännas som vårt hem så fort som möjligt, berättar hon.

Och med lite tid och kärlek blev det både vackert och hemtrevligt.  

Lägenheten behövde lite kärlek i form av inredning och nya möbler.

De mörka träslaget är väldigt vanligt i mallorkinska hem.

Lägenheten har tre sovrum, varav ett används som cykelrum.

Tropisk inredning.

Även om lägenheten i sig inte riktigt hade imponerat på paret, var både Ida och Jorge helt tagna av den vackra naturen och de gröna omgivningarna i Puerto de Sóller. För Jorge, som aldrig varit på Mallorca tidigare, var deras nya hemvist mer än han kunnat önska.

– När det kommer till mountainbiking är Mallorca verkligen speciellt, säger han. Terrängen är klippig, men ytan är lös. Det är en större utmaning och kräver mer av en tekniskt, än på många andra ställen, vilket gör det fantastiskt roligt att cykla på Mallorca.

Mallorca har väldigt unik terräng för mountainbiking. På Instagram kan man följa Jorge och Chainguide Mallorca för fantastiska bilder. Privat bild.

Ida och Jorge flyttade till Mallorca på våren och fick se hur de skiftande säsongerna får ön att ändra karaktär, från stillsam vår till livlig sommar.

– Under våren är det otroligt lugnt här. Jag minns hur jag sprang längs stranden nere i hamnen när vi precis flyttat hit och träffade inte på en enda människa, säger Ida.

På sommaren blir det desto mer liv i bukten och turister kommer för att sola på stranden, äta på någon av de många fiskrestaurangerna, promenera längs vattnet eller ta det anrika trätåget till Sóller och spårvagnen till hamnen. Men att det blir lite livligare på sommaren är inget som stör, tycker Ida och Jorge.

– Detta är inget partyställe alls. Under sommaren är det mest folk som kommer för att sola och bada, och under lågsäsongen är det mer friluftsmänniskor som söker sig hit för att cykla eller vandra, berättar Ida. Och vi är bra på att hitta våra egna små smultronställen.

Puerto de Sóller är populärt och välbesökt under sommarmånaderna.

En dörr ut till gården från köket, gör det lätt att hämta in färska kryddor och plocka ett och annat fikon.

De har gett sig ut på åtskilliga upptäcktsfärder i området, och hittat en plats som är ännu lite vackrare än de andra. En utsiktsplats uppe i berget, precis bakom deras lägenhet.

– Varje gång jag kommer dit blir jag alldeles tagen, säger Ida. Alla blommor, i så många olika färger, de vackra gamla husen och den gröna naturen. Jag kan knappt förstå att jag bor här, säger hon och lägger handen över bröstet, som i en tacksam gest.

– Så många tror att Mallorca bara är ett turistmål, men det är ett naturparadis! Det är en oas av utomhusupplevelser.

Text: Maria Strömqvist

Bild: Ida Carlsson

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar