Loading...
Buyahomemallorca header

”Livet är något annat på Mallorca”

Från den lilla parken intill huset hörs porlet från en fontän och det stora fikusträdet kastar en lummig skugga över balkongen. Mellan husen glimtar havet och båtarna nere på Paseo Maritimo.

Här på den lugna gatan i El Terreno, ett stenkast från hamnen och cykelavstånd till Palma, bor Kaveh Kiani. Mallorca har varit hans hem sedan 2011.

– Jag hade aldrig satt min fot på Mallorca innan jag flyttade hit, berättar Kaveh. Och att jag skulle bo här var verkligen inte tanken. Mallorca för mig var en turistort, man åker hit på semester, för lite sol och bad och sen åker man tillbaka till verkligheten.

Planen var att visiten på Mallorca skulle bli precis det – en semester. Därefter skulle Kaveh åka vidare till Barcelona där en arbetsintervju väntade.

– Jag har alltid sett mig själv som en storstadskille och har aldrig bott i någon mindre stad, men bara efter några dagar i Palma kändes det helt rätt att vara här, berättar Kaveh.

-kaveh-kiani-elterreno-blog-40

Kaveh Kiani bestämde sig för att bosätta sig på Mallorca för sex år sedan.

2140-kaveh-kiani-elterreno-blog-34

På andra sidan parken skymtar Palmas vackra hamn.

Kavehs minne av då insikten kom till honom är fortfarande kristallklart. Hur han satt på en av Palmas många uteserveringar och tog in stämningen och atmosfären.

– Jag minns så tydligt hur den känslan kom till mig, att det var här jag ville vara, berättar Kaveh. Det var en tisdagkväll, en vanlig vardag, och klockan var runt elva på kvällen och det satt en hel familj där på uteserveringen. Det gjorde ett sånt intryck på mig. Att man går ut tillsammans, vardag som helg, både vuxna och barn, och tillbringar tid tillsammans på ett helt annat sätt. Det var något annat, till och med från Barcelona. Jag kände att jag ville ha det så.

Här i El Terreno har han bott sedan 2013 och trivs med att vara en cykeltur bort från stadsvimlet.

– Det är något charmigt över det här området. Här finns så många fina små ställen och barer, säger han och nämner några av sina favoriter – La Pergola, Art Café och Hostal Corona.

– El Terreno är lite eget på något sätt och ändå är man så nära både hamnen och centrum.

2081-kaveh-kiani-elterreno-blog-9

Att kunna ta cykeln nästan vart man än ska är en av det härligaste sakerna med att bo i Palma, tycker Kaveh.

Lägenheten är på 80 kvadratmeter, med två sovrum och har både balkong och egen takterrass.

– Möblerna är kanske inte riktigt vad jag hade valt själv, men det var smidigast för mig att hyra möblerat, berättar Kaveh.

Istället har han tillfört sin egen känsla genom dekoration och inredning. Många av sakerna som pryder hyllor och väggar kommer från olika resor han gjort genom åren. En liten silverfärgad kiwifågel från Nya Zeeland förra året, porslin från Japan…

– Vattenpipan är en present från mina föräldrar, men den har mest blivit stående som en prydnad

2082-kaveh-kiani-elterreno-blog-10

Inredningsdetaljer i lägenheten kommer från många olika platser i världen.

2107-kaveh-kiani-elterreno-blog-19

Den lilla kiwin köpte Kaveh under en resa till Nya Zeeland.

Att flytta från Sverige var något Kaveh tänkt på under en längre tid. En längtan efter något annat, som han beskriver det.

– Jag hade allt jag behövde i Stockholm. Ett bra jobb, bil, lägenhet… Men livet gick så fort att jag inte riktigt kände att jag var där mentalt. Allting var så inplanerat att jag oftast kände att jag redan var i nästa steg i schemat.

– Det mest värdefulla vi har är tid, man behöver ju inte göra något speciellt med den, bara man är närvarande. Jag kände att jag inte var det, lägger han till.

Idag jobbar han som business analyst, med affärsutveckling inom turism och även om arbetet tar upp lika mycket tid här, är livet ändå helt annorlunda, berättar Kaveh.

– Den där ständigt närvarande stressen…jag känner inte den här, säger han eftertänksamt.

2111-kaveh-kiani-elterreno-blog-22

”Att stanna sex år på Mallorca var verkligen ingenting jag hade planerat.”

2087-kaveh-kiani-elterreno-blog-11

Att ha en park som närmsta granne gör lägenheten både grönskande och ljus.

Att bo långt ifrån nära och kära kan bli jobbigt ibland, men för Kaveh blir stunderna de ses ännu mer värdefulla nu. Många kommer och hälsar på och stannar i flera dagar, ibland veckor.

– Visst saknar man familj och vänner, men å andra sidan, när man väl ses så blir det ett helt annat typ av umgänge. Det blir kvalitetstid på ett annat sätt. Man umgås, sitter uppe och pratar, går ut och äter, hittar på grejer tillsammans i flera dagar i sträck. Det blir i längden ändå mer värdefullt för mig än att klämma in en fika då och då.

Kaveh beskriver hur han hittat livet han sökte på en plats han inte ens haft i åtanke, men att bo på Mallorca blir mer självklart ju längre han stannar.

– Man har ju allt här. Ena stunder dricker man kaffe på en uteservering i stan, andra är man ute och åker båt eller vandrar i bergen. Här finns hav, strand och berg, storstad och små byar.

Det är stora kontraster på en liten ö och även skiftningarna under de olika säsongerna gör att det aldrig blir tråkigt.

–Under sommar och högsäsong är det full fart och det händer grejer hela tiden. Många kommer och hälsar på och det blir lite semesterkänsla även om man bor här. Under september, oktober är det fortfarande varmt och soligt på Mallorca och det mesta är fortfarande öppet, men lugnet har börjat lägga sig. Och nu under vintern får man tid att återhämta sig lite, säger han med ett leende.

2102-kaveh-kiani-elterreno-blog-16

Tavlan som hänger på väggen i vardagsrummet har en vän målat till honom.

2161-kaveh-kiani-elterreno-blog-39

Att bo på en plats med 300 soldagar om året kräver sina solglasögon!

Även om sol, hav och vackra stränder är något som gör livet på Mallorca till något extra, menar Kaveh att det är känslan med Mallorca som är speciell. Gemenskapen och öppenheten har haft stor betydelse att han kände sig så hemma så snabbt.

– Människor här är så öppna för nya sociala kontakter. Palma är väldigt internationellt och det märks. Den där öppenheten mot världen är speciell, folk känns nyfikna och öppensinnade, säger han och fortsätter sedan;

– Jag kom till Mallorca för solen och hettan, men jag stannade för den medmänskliga värmen.

Text: Maria Strömqvist

Foto: Ida Carlsson

2076-kaveh-kiani-elterreno-blog-8

En plats för avkoppling.

Vill du bo i El Terreno? Kika på våra objekt här!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar