Loading...
Buyahomemallorca header

Olaf Hajek – Ljuset på Mallorca är otroligt inspirerande

Den välkända tyska konstnären Olaf Hajek har haft en passion för konst i hela sitt liv. Nu har han köpt en egen liten ateljé och en lägenhet med havsutsikt här på Mallorca, där han helt och hållet kan utveckla sin kreativitet.

Olaf Hajek i sin studio på Mallorca – köpt genom Buy a Home Mallorca

När du kommer in i Olaf Hajeks ateljé i Cala Mayor möts du genast av en fantastisk havsutsikt. Tack vare det stora glasfönstret strömmar mycket ljus in i rummet och de blå färgerna från himlen och havet skimrar genom fönstren. Precis vid fönsterfronten ser du ett stort träbord täckt med penslar och färger, bredvid en stor duk med ett färgglatt konstverk – ett av Olafs pågående projekt.

Ett av Olafs pågående konstprojekt
Den inspirerande utsikten från hans ateljé
En mysig plats för kreativa pauser
Skulpturer och målningar

Här är platsen där de flesta av Olafs otroliga målningar skapas och där han kan arbeta på sina olika konstverk omgiven av lugn och Mallorcas vackra ljus.

–”Att måla har faktiskt fascinerat mig så länge jag kan minnas.” Olaf 

I nästan 30 år har Olaf varit internationellt framgångsrik med sin konst och nu är Mallorca platsen där han kan låta sin kreativitet få fritt spelrum och hitta inspiration till sitt arbete.  

På det populära hotellet Bikini i Port de Soller möts du av Olafs konstverk redan vid entrén, eftersom han har designat receptionen där. Hans senaste projekt är skapandet av de berömda julskyltfönstren på Printemps i Paris, som presenterades vid öppningsceremonin av superstjärnan Naomi Campbell och den franska skådespelerskan Isabelle Huppert.

En av hans många illustrationsböcker

–”Jag tycker att ljuset här på Mallorca är otroligt bra. Och med den här utsikten genom fönstret kan man bara känna sig inspirerad.” Olaf 

Trots att Olaf har sitt huvudsakliga liv i den livliga staden Berlin har han alltid dragits till olika städer och livet utomlands. Under en mycket lång tid tillbringade han tre månader per år i Sydafrika eller pendlade mellan Berlin och London eller New York, främst på grund av sin karriär. 

–”Jag skulle inte kunna vara på någon plats i världen för alltid. Jag tycker att det är otroligt vackert att ha flera hem. Det är så jag alltid har känt.” 

Men Mallorca fanns egentligen aldrig med på hans lista. Konstnären är inte heller en av de typiska Mallorca-turisterna som kommer hit varje år; hans kärlek till Mallorca utvecklades ganska oväntat. 

–”Vi bodde på ett hotell i Deia för sex år sedan, och jag blev överväldigad av öns skönhet. Innan dess insåg jag inte hur fantastiskt Mallorca verkligen är.”

Och efter sin vistelse i Deia har fascinationen för Mallorca inte minskat. För Olaf och hans make var det skäl nog att börja leta efter lägenheter att köpa på ön.

Trots att de var så fascinerade av Sierra Tramuntana fann de till slut sin lycka i orten Cala Mayor vid havet utanför Palma de Mallorca. Och de har inte bara hittat en lägenhet att bo i, utan också en studio för Olaf där han kan utöva sin konst. Och det praktiska är att ateljén och lägenheten bara ligger några minuters promenad från varandra. 

–”Det är perfekt, jag behöver bara snabbt gå över till den andra byggnaden, så är jag mitt i mitt eget kreativa rum och i min egen lilla värld.” 

Framför allt uppskattar de verkligen Cala Mayor som stadsdel. 

–”Du har helt enkelt allting här. De varierande, vackra stränderna ligger nära, men området har också något mycket urbant, och sedan kan du lätt nå Palmas centrum.” 

Den fantastiska utsikten över Miro-museet och ”Na Burguesa” från Olafs lägenhet
Terrassen har också havsutsikt och utsikt över Cala Mayor

Även på natten tycker Olaf att Cala Mayor är tilltalande.

–”Utsikten på natten påminner mig ibland om Tel Aviv, med alla ljusen, det är helt magiskt.” 

Fördelen med att ha sitt andra hem på Mallorca är också den enkla och snabba förbindelsen till Tyskland. Konstnären gillar det faktum att han kan tillbringa flera veckor här, men om det blir för mycket kan han också snabbt ta ett flyg tillbaka till Tyskland. 

Kombinationen av deras liv på Mallorca och i Berlin är i alla fall en idealisk blandning för konstnären. Olaf tillbringar gärna somrarna i Berlin och njuter av lågsäsongerna här på ön.

–”Det är nu som jag tycker att Mallorca är vackrast. Stränderna är inte lika fulla och vattnet är kristallklart. När man är på stranden i Illetas känner man sig som om man är vid världens ände och inte nära Palma.” 

När Olaf inte arbetar med sina projekt älskar han att spendera sin fritid med att utforska ön tillsammans med sin partner. De två gillar att cykla längs strandpromenaden, äta lunch i Portixol och sedan ta ett snabbt dopp i havet. 

–”Även om man kanske redan känner till många platser här, fortsätter ön att överraska mig.” Olaf 

Dessutom tycker han om den traditionella, mer autentiska atmosfären på ön i jämförelse med det hippa och trendiga Berlin. En av hans favoritsaker är att sitta på en av restaurangerna vid stranden med ett glas vin eller besöka loppmarknaden i Consell, där han alltid hittar några gömda guldkorn. Förutom sin avslappnade livsstil har paret också redan byggt upp ett nätverk av internationella vänner här på Mallorca.

–”Ön är en plats där kontakter snabbt skapas, och det tycker jag är väldigt spännande här.”

Samma kärlek och medkänsla som Olaf lägger ner i sitt måleri och sitt sätt att leva har han också lagt ner i renoveringen och inredningen av deras lägenhet i Cala Mayor. 

Olaf Hajek i sin lägenhet i Cala Major
Olafs vardagsrum känns som en konstutställning
Härifrån har du också en fantastisk utsikt över bergen
Det är detaljerna som gör den här lägenheten så speciell
En vacker kombination av inredning och konstverk

När paret köpte fastigheten var den i ett helt annat skick och har nu förvandlats till en riktig pärla. 

–”Allt behövde göras om här, men när jag kom in i lägenheten och såg utsikten kunde jag inte bry mig mindre.” Olaf 

Innan renoveringen
Efter renoveringen

Precis som många lägenheter i Cala Mayor har även Olafs lägenhet en magnifik utsikt över havet och bergen, och efter den fullständiga renoveringen av lägenheten har den förvandlats till ett mysigt hem, med mycket ljus, öppna utrymmen och personlig touch. 

Man har en otrolig utsikt från hela lägenheten
Det mysiga sovrummet med havsutsikt

Även om Olaf ibland leker med tanken på att köpa en finca på landsbygden vet han att Cala Mayor är hans rätta plats att vara på. 

–”Jag kan måla här, vi kan ha vänner på besök, jag kan börja dagen med att bada i havet och sedan dricka mitt kaffe på terrassen innan jag går till jobbet. Att bo här betyder verkligen ren lyx för mig!”

Och om du vill ha Olafs extraordinära konst även i ditt hem kan du köpa hans konstverk här:

Kaplanprojects in Costa de Santa Creu 10a – Palma,

www. olafhajek.com eller Instagram

_______________________________

Text: Ines Stangl

Pictures: Madeline Stöckle

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar