På en av Palmas livligaste restauranggator i Santa Catalina ligger ett charmigt litet townhouse. Här, bara en trappa upp från sorlet av människor och ljudet av klingade porslin, bor Tove och Emil.
Lägenheten är ljus och välkomnande. Kombinationen av äldre spansk charm och skandinavisk, stilren inredning gör den till något extra. Men det var långt i från kärlek vid första ögonkastet.
– När vi såg den första gången såg den ut som en riktig knarkarkvart, säger Tove med ett skratt.
Tove och Emil var på jakt efter en lägenhet att hyra i centrala Palma och kom i kontakt med en man som erbjöd en lägenhet mitt i det trendiga, pulserande Santa Catalina. Men de fick en chock när de klev över tröskeln.
– Allting var fel. Hela lägenheten var smutsig och sliten och var dessutom jättekonstigt möblerad.
– Och det låg en man och sov på soffan, flikar Tove in.
Trots det dåliga skicket, fanns det ändå någonting där som tilltalade dem.
– Man såg direkt de coola golven och den hade ändå en speciell känsla. Och så fick vi ju ett bra pris, berättar Emil.
Så de bestämde sig för att tacka ja, men det var inte aktuellt att flytta in direkt.
– Vi har gjort om i princip allt. Vi anlitade två städerskor som jobbade här i två hela dagar, vi målade om väggarna i alla rum. Det var riktigt sunkigt… Möblerna skänkte vi till välgörenhet, berättar Tove.
Än så länge är det bara ett par restauranger öppna på gatan nedanför, men under högsäsongen kan det bli mycket liv och rörelse.
– Jag gillar ljudet av människor. Folk skrattar och pratar, det är hemtrevligt på något sätt, sorlet liksom. Jag störs inte alls av det, säger Emil.
– De störs nog mer av oss, säger Tove med ett skratt. Ibland sätter vi oss på balkongen och lyssnar på musik och dricker vin på kvällarna. Då kan man riktigt känna att folk tittar upp på oss och liksom tänker ”undrar hur det är att bo där”.
Tove och Emil har bott på Mallorca sedan 2015. Fram tills dess jobbade båda i restaurangbranschen i Sverige och hade börjat leka med tanken på att göra något annat.
– Vi kände att vi ville testa något nytt. Vi hade några olika alternativ vi kunde tänka oss, bland annat Köpenhamn, Berlin eller någonstans i Spanien, säger Emil.
De visste att Toves före detta chef hade en lägenhet till uthyrning i Portals Nous på Mallorca och bestämde sig för att höra med honom.
– ”Den är ledig om fyra månader, den är er om ni vill ha den”, svarade han, berättar Tove.
Sagt och gjort. De sade upp sig från sina jobb och började planera sitt nya liv.
– Vi har alltid levt ganska avslappnat om man jämför med våra vänner och har väl egentligen ingen riktig form av rytm i vårt liv. Det är toppar och dalar och det kändes inte lika ”accepterat” inte Sverige. Vi ville något mer, något annat. Utrymmet för att vara impulsiv är större här.
Stort utrymme, skulle det visa sig.
Till en början tog de dagarna som de kom och utforskade sin nya hemvist.
– I fyra månader bara njöt vi av ön. Levde som om vi var på semester, säger Tove.
Lägenheten i Portals var jättehärlig, men var precis det, en semesterlägenhet.
– Läget var verkligen super. Vi hade en hiss rakt ner till stranden, men det var mer semesterkänsla. Det funkade inte när vi skulle tillbaka till verkligheten liksom.
När de båda fick jobb inne i Palma kändes det naturligt att flytta närmare staden. Och flytten till just Santa Catalina skulle komma att innebära så mycket mer än ett nytt boende. Inflyttade i sina nya kvarter hittade Tove och Emil snabbt sina favoritrestauranger i området. Framför allt en som blev som deras andra vardagsrum.
– Vi blev stammisar på en restaurang precis runt hörnet och började hänga där ganska mycket.
De lärde känna ägarna som med tiden blev riktigt nära vänner. De åkte på utflykter tillsammans och umgicks allt mer även på fritiden.
– Så en dag bjöd de oss på lunch och sa ”vi vill öppna en restaurang med er”, berättar Emil.
Ägarna till restaurangen hade redan sett ut en lokal och dagen efter lade de ett bud.
– Fyra dagar senare var alla papper påskrivna, säger Emil och slår ut med händerna. Det tog ett par dagar för hela grejen att sjunka in. Förstå vad vi hade gett oss in i liksom.
– Vi gör saker, sen tänker vi, säger Tove.
Det fanns ingen tid att ödsla. Lokalen för den tilltänkta restaurangen var hyrd, konceptet var klart och namnet bestämt. Och i november förra året öppnade Balagan by Etoh i Santa Catalina.
– Det har blivit bättre än förväntat och mer gäster än vad vi vågat drömma om, säger Tove.
Balagan, som betyder ”kaos” i positiv bemärkelse, har specialiserat sig på Medelhavsmat.
– Och då menar vi hela Medelhavet, inte bara Spanien, Frankrike och Grekland, säger Emil som är restaurangens kock och som varit med och utformat menyn.
Det finns redan tankar på att öppna fler restauranger. Förhoppningen är att kunna jobba mer på att utveckla koncept och ha ett övergripande ansvar än att själva jobba där.
– Det skulle göra det enklare att kunna öppna restauranger på andra ställen också. Det hade varit häftigt.
Med Palma som grogrund ser de stora möjligheter att jobba vidare med sina restaurangdrömmar i framtiden.
– Man knyter kontakter med människor från hela världen och möjligheter öppnar sig överallt. Det är verkligen en smältdegel av intressanta människor här, säger Emil.
– Vi kanske inte bor här hela livet, men just nu drömmer vi inte ens om något annat.
Text: Maria Strömqvist
Foto: Ida Carlsson
Inga kommentarer