Loading...
Buyahomemallorca header

”Vi lever och andas konst på Mallorca”

Redan på innergården till det vackra gamla Palmapalatset, beläget i hjärtat av Gamla stan, möts man av mäktig arkitektur. Kullerstenarna i gränden leder fram till en bred stentrappa, kantad med ledstänger smide. Trappan leder in genom ett stort valv, upp till nästa våning och fram till porten där Stefan och Pärnilla Lundgren har sitt hem och del av sitt konstgalleri – Lundgren Gallery.

Det höga, vita valvet i trappan är en perfekt yta för projektioner, berättar Stefan.

– Ibland när vi har fester eller middagar brukar vi använda den väggen till att ha en projektion av något konstverk. Det blir verkligen stämningsfullt och välkomnande, säger han och öppnar upp dörren till sitt och hustruns hem.

En vacker entré till ett vackert hem.

Konsten möter en direkt innanför dörren.

Vid första anblick känns det som att gå rakt in i ett konstmuseum. I varje rum står eller hänger tavlor, målningar och skulpturer. Vissa ganska små och mindre iögonfallande, andra som tar upp större delen av rummet.

Samlingen är helt privat, berättar Stefan och förklarar att den konst de köper är den de tycker om att omge sig av.

– Vi lever med konsten. Lever och andas den, säger han. Efter att ha byggt och skapat ett antal hem, så vet man vad man vill leva med, säger Stefan som kommer från Skåne men som bott i både Berlin och New York, innan han och Pärnilla kom till Mallorca tillsammans med sina två söner.

– Det är verkligen ett sätt att leva, konstaterar han medan han betraktar en av de stora målningarna.

Men verken som ryms i lägenheten är långt ifrån hela samlingen, och Stefan berättar att de flyttar runt, byter ut och tänker om allt eftersom känslan faller på.

Vissa av rummen är helt dedikerade till konsten.

I hörnet sitter en nästan obehagligt verklighetstrogen skulptur av en flicka.

Rum efter rum är fyllt med storslagna konstverk.

Stefan berättar kunnigt och inlevelsefullt om varje verk och varje konstnär. Jacolby Satterwhite, Louis Gispert, Patrick Hill och Gerald Davis är några av de konstnärer som för tillfället pryder väggarna i den vackra våningen. Flera av konstnärerna som Stefan nämner har även själva varit på besök i lägenheten, i samband med utställningar.

Både Stefan och Pärnilla är konstnärer, men sedan ett par år tillbaka lägger de mesta delen av sin tid på sitt galleri och att visa andra konstnärers verk. De reser mycket för att hitta nya talanger och verk och det var just konsten som tog dem till Mallorca första gången.

– Vi hade inte planerat att åka hit, utan gjorde en avstickare under en weekend till Barcelona.

Och Mallorca gjorde ett starkt första intryck.

– Vi hade aldrig varit här tidigare och blev verkligen positivt överraskade. En sådan vänlig och vacker ö, säger han och berättar om känslan som bara vuxit sig starkare med tiden.

– När du landar på ön faller liksom ett lugn över dig. Här finns mer tid, säger Stefan eftertänksamt.

Stefan kan allt och lite till om både konstnärerna och deras verk.

Man skulle kunna kalla det för kärlek vid första ögonkastet, för under samma vistelse hittade de en mäklare som hjälpte dem att hyra ett hus på ön, i vackra Portixol. Sedermera bestämde sig Stefan och Pärnilla för att istället köpa ett hus och flyttade till Mallorca permanent. Det var inte förrän ett par år senare som de fick erbjudandet om att ta de över den gamla våningen i Palma. Ett väldigt lockande erbjudande.

Den 600 kvadratmeter stora bostaden hade stor potential, men också ett stort renoveringsbehov. Byggnaden var mer än 350 år gammal och  våningen stått obebodd i över 50 år.

– Den var i stort sett fallfärdig, men helt fantastisk, säger Stefan.

De installerade både el och vatten och gjorde en omfattande renovering, men var noga med att inte ändra för mycket.

– Vi lagade golven och spacklade ihop väggarna, men vi ville behålla så mycket som möjligt av den gamla charmen.

De vackra stengolven har bevarats och så mycket som möjligt av inredningen har restaurerats, såsom stuckaturen i taket och de gamla dörrarna med handgjorda detaljer.

– Tanken var egentligen inte att vi skulle bo här, utan det skulle mer fungera som en plats där vi skulle kunna ta emot folk och visa vår konst. Ha middagar, bjuda in gäster och låta konstnärerna bo här i samband med utställningar. Men vi trivdes så bra här. Mer och mer började vi känna att det här var vårt hem, säger Stefan.

Och så blev det. Så småningom sålde de sitt hus och flyttade in i sitt konstpalats.

En vacker kristallkrona hänger över matsalsbordet.

De gamla dörrarna i våningen har bevarats och renoverats.

Matsalen och köket är de rum som det tillbringas mest tid i.

Februarisolen lyser in genom de stora glasdörrarna ut till terrassen och under en av stolarna vid matsalsbordet ligger en av Stefan och Pärnillas hundar och vilar i det varma ljuset.

Köket och matsalen är de rum som de tillbringar mest tid i, berättar Stefan, och mycket av inredningen kommer från vänner som driver hotell eller restaurang på ön. Det ger ännu en dimension på den konst och design-känsla som återfinns i varje rum.

I köket står en riktig restaurangspis tillsammans med stora arbetsytor i rostfritt stål, det hänger rader av kastruller och stekpannor på väggarna och likt resten av våningen är konsten högst närvarande även här. Varje verk noga utvalt och handplockat av Stefan och Pärnilla själva.

– Jag har varit intresserad av konst i hela mitt liv, säger Stefan och berättar att han köpte sitt första konstverk när han var 17-år.

Konstsamlingen, och kärleken till konsten, har fortsatt växa genom åren och för att både ha plats med sina privata samlingar och utrymme för att ställa ut andras verk, har paret även galleriet Lundgren Gallery i Santa Catalina, sedan några år tillbaka.

Hemmets hjärta har utrustats med ett riktigt restaurangkök.

Vårsolen värmer skönt.

I varje rum är konsten närvarande, både högt och lågt. Tv-rummet har en vacker takmålning och i badrummet står en av Stefans egna skulpturer. Men att inreda ett vackert hem med hjälp av konst tar inte slut vid deras eget. En stor del av Lundgrens verksamhet är att hjälpa andra att hitta rätt verk till rätt bostad, eller personlighet för den delen.

– Många vet inte riktigt var de ska börja när det kommer till vilken konst de vill ha i sitt hem, eller var de ska leta, säger Stefan. Vi har hjälpt kunder över hela världen, från Stockholm till Miami.

Både tak, golv och väggar har plats för konst.

Skulpturen i badrummet har Stefan själv gjort.

Stefan och Pärnilla ser hela tiden en positiv utveckling för konsten och konstintresserade, inte minst på Mallorca. De reser fortfarande mycket i jobbet, men menar att det finns massor att upptäcka här på ön.

–  Mallorca har väldigt många gallerier, sett till hur många människor som bor här. Dessutom finns här så väldigt många människor som är intresserade, kreativa och lättlärda.

Och det blir bara bättre och bättre, menar Stefan.

– Vi hade aldrig väntat oss det, men Mallorca visade sig vara den bästa platsen att vara på.

Lundgren Gallery i Santa Catalina.

Vackra vyer i Gamla Stan.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar