Loading...
Buyahomemallorca header

Från världens operahus till brödbak på Mallorca

Små pittoreska byar, den vackra medelhavsmiljön och den fantastiska stranden Es Trenc med sitt turkosa vatten – det var på södra Mallorca som Daniel och René hittade sitt drömboende.

Daniel njuter av eftermiddagssolen vid poolen.

Den professionella operasångaren Daniel Kirch och hans sambo René Kirch Düring, som driver en bar i Berlin, brukade åka på semester till Mallorca varje sommar. De njöt av de vita sandstränderna, den salta havsbrisen och den avkopplande atmosfären i det pärlband av små byar som sträcker sig längs öns sydöstra kust.

– Vi älskar den här ön. Vissa år åkte vi hit flera gånger.

Es Trenc på sydöstra Mallorca är Daniels favoritstrand.

För sex år sedan, efter att ha tillbringat ytterligare en fantastisk semester på Mallorca tillsammans med sina vänner, kände de en fortsatt längtan till ön.

– När vi kom tillbaka hem frågade vi oss själva varför vi bara inte stannade kvar, när vi trivdes så bra. Tanken på att göra Mallorca till vårt permanenta hem växte fram och vi bestämde oss för att det faktiskt var här vi ville vara.

Ett boende på Mallorca

Vid den tiden arbetade Daniel på operan i Graz i Österrike och behövde ändå resa mellan sitt hem och sitt arbete. Tanken kändes lika härlig som självklar att det hemmet kunde vara på en ö i Medelhavet. Så jakten på deras drömboende på Mallorca började. De tittade på olika hus och fastigheter och riktade tidigt sitt fokus på öns sydöstra del. Med sina böljande vinodlingar hela vägen från Santanyí till Felanitx, den unika kusten med de fina små byarna och det vackra landskapet – det var här de ville bo.

– Vi åkte på så många visningar och tittade på flera olika typer av boende, men ingenting kändes riktigt rätt, berättar Daniel.

Men så en dag, tillbaka hemma i Tyskland och på gränsen att ge upp sitt letande, fick de ett samtal från sin mäklare som berättade om en finca i närheten av det lilla hamnsamhället Portocolom. Det lät lovande och de bestämde sig för att åka tillbaka.

Den pittoreska byn Portocolom med sina färgglada hus.

Ett hus nära havet

Det var kärlek vid första ögonkastet för Daniel och René när de fick besöka det vackert belägna, rustika huset. Han beskriver doften av blommor och pinjeträd och den där alldeles speciella känslan i luften som berättar att du befinner dig nära havet.

– Det var magiskt. Helt fantastiskt. Så vi skrev på kontraktet och det är det bästa vi någonsin gjort. Och nu har vi bott i den här paradiset i sex år.

De små båtarna som ligger förtöjda i hamnen kallas ”llaut” och är en traditionell Mallorkinsk båt.

Han berättar att de älskar de långa somrarna, den lugna atmosfären och att tillbringa dagarna i sin trägård, omgivna av den vackra naturen.

Daniel och René bestämde sig dessutom tidigt för att lära sig spanska för att enklare kunna lära känna och umgås med grannar och öbor.

– Det var viktigt för oss att inte bara bo på Mallorca utan att verkligen bli en del av gemenskapen. Det är det som gör att det verkligen känns som hemma, säger Daniel.

Huset har en härlig, stor terrass där man kan njuta av omgivningarna.

Daniel och René tycker mycket om att ha vänner på besök och det var viktigt att deras nya boende också hade gott om plats för gäster. Huset de hittat var bättre än de vågat hoppats på, för utöver sin vackra trädgård och himmelsblå pool finns här två separata gästlägenheter.

– Det är fantastiskt att kunna bjuda in våra vänner och njuta av de vackra sommarmånaderna här tillsammans.

En plats att komma hem till

Under sin karriär har Daniel rest över hela världen och sjungit i stora operahus i Berlin, München, Barcelona, Tokyo, Paris, London, Peking, Budapest, Leipzig, Warszawa, Amsterdam, Lyon för att nämna några. Han har spelat flera stora roller, såsom Tristan i ”Tristan och Isolde” av Richard Wagner.

– Jag älskade den där internationella livsstilen. Jag fick sjunga över hela världen och besöka fantastiska storstäder. Det var en enorm kontrast att komma tillbaka till vårt lugna hem på Mallorca, att få koppla av i den ljumma kvällssolen och bara landa efter en hektisk, men rolig, jobbresa.

Daniel tycker att Mallorca är en perfekt plats att bo på för människor som reser mycket i arbetet.

– Förbindelserna med övriga Europa och världen är så smidiga. Även när vi behövde åka en hel del till vår bar i Berlin, kunde vi vara tillbaka i vårt hem och på vår ö på bara några timmar.

De vidsträckta, vackra vyerna runt huset skapar ett lugn.

I trädgården finns bland annat aloe vera, olivträd, agave och avokadoträd.

En plötslig förändring

Så i början av 2020 förändrades hela världen och människors liv under vad som kändes som över en natt. Pandemin var ett faktum och livet som vi kände det sattes på paus.

– Det drabbade oss hårt. Inte bara blev alla mina konserter inställda, vår bar i Berlin blev dessutom tvungen att stänga på obestämd tid. Aldrig förr har vi känt sådan oro över vår framtid, berättar Daniel.

Det fanns till och med ett tillfälle, precis innan den första nedstängningen, då de övervägde att åka tillbaka till Tyskland. Allt kändes så osäkert. Men till slut bestämde de sig ändå för att stanna kvar och göra det bästa av situationen.

– Idag är jag så otroligt glad att vi stannade, säger han.

Deras nya verklighet skapade mer tid och och ett lugnare liv och Daniel tog vara på den genom att fördjupa sig i sin stora hobby – bakning. Hans brödbak avancerade till den grad att han idag säljer sitt tyska bröd på marknaden i Santanyí, tillsammans med andra kakor och bakverk.

– Jag älskar bakkonsten, men jag hade ju inte en tanke på att jag skulle göra det proffesionellt. Idag har det blivit som sången för mig – en passion!

Kommit närmare varandra

Trots att pandemin har varit en tuff period på många sätt och för många människor, finns det ändå ljusglimtar, menar Daniel.

– Pandemin gav oss mer tid att göra saker vi annars inte hade möjlighet tid. Den visade oss att vi kan förändras hela tiden, anpassa oss. Men vi är väldigt tacksamma att kunna kalla Mallorca för vårt hem under dessa märkliga, och för många människor svåra, tiden.

Daniels härliga bröd på marknaden i Santanyí.

Medan de stora operahusen i världen var stängda, organiserade Daniel istället små konserter i privata hus ute på landet, för att behålla kontakten med sången och musiken. Han anordnade också spelningar i kyrkan i Sóller och i katedralen Sa Nostra i Palma, där han spelade stycken av Schubert, Schumann och Strauss och påbörjade ett samarbete med en mallorkinsk pianist.

– Det är fantastiskt att se hur pandemin har fört oss närmare varandra, vårt eget grannskap och människorna runt omkring oss.

Livet börjar återvända

Sakta börjar saker och ting återgå till det normala, både på Mallorca och runt om i världen. Livet som vi kände det börjar försiktigt återvända.

Daniel och René står vid sitt lilla marknadsstånd och säljer bröd tillsammans.

– Vi har börjat vänja oss vid vår lugnare livsstil. Förut brukade vi resa fram och tillbaka till ön flera gånger per år, men detta är första gången som vi har stannat här ett helt år i sträck. Det mallorkinska sättet att leva har verkligen påverkat oss. Vi känner oss gladare och mer hälsosamma och uppskattar ännu mer än tidigare vad vi har och vad vi omges av, säger Daniel.

Och framtiden ser ljus ut. Han har precis blivit erbjuden att uppträda på den världskända årliga festivalen ”Bayreuth Music Festival” i tyska Bayreuth.

– Jag är så tacksam för den möjligheten, framför allt i tider som dessa när den kulturella världen har fått ta så mycket stryk.

I september kommer han också att återgå till att uppträda på operan i Chemnitz och trots att repetitionerna börjar inom kort och turnéer väntar, kommer han och René se till att kunna tillbringa mycket av sin tid på Mallorca i sommar.

-– Det är det hem vi valt och det är ett hem vi älskar.

Musiken är hans stora passion i livet och snart väntar fler uppträdanden och turnéer.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar