Loading...
Buyahomemallorca header

Mallorca är lika härligt i juni som november!

Det första man ser när man kommer in i Ulf och Helena Strömqvists lägenhet är havet. Medelhavet fullkomligt fyller lägenheten med sitt turkosblå, solglittrande vatten. Den stora terrassen är inramad av ett glasräcke vilket ger mesta möjliga havsvy och utsikten över Cala Nova, Bendinat och Illetes breder ut sig som en stor tavla.

6454-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-38

Närmare havet än så här kommer man nästan inte.

6478-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-46

Utsikt över hamnen Cala Nova.

– Jag gillar att se båtarna segla in och ut ur hamnen, säger Ulf och pekar ner mot den lilla hamnen Cala Nova, och berättar att den det senaste året genomgått en riktig ansiktslyftning.

Numer finns där plats för både små och stora segelbåtar, vackra yachter och segelskolans alla katamaraner och optimistjollar. Restaurangen intill kajkanten är välbesökt av paret.

– Ibland går vi bara ner och sätter oss med varsin bok och tar en kopp kaffe, andra gånger har vi gått vi dit och ätit en söndagslunch eller för att dricka ett glas vin, berättar Helena.

6383-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-21

Ulf och Helena stortrivs i sin lägenhet i San Agustin.

Ulf och Helena har besökt Mallorca många gånger och Palma blev snabbt en riktig favoritstad, men fram till några år sedan såg de mest ön som en härlig semesterdestination.

– Vi hade bestämt oss för att inte köpa något utomlands över huvud taget. Vi tycker väldigt mycket om att resa, men ville ha det så enkelt som möjligt. Bara checka in och checka ut, berättar Ulf.

Men ibland dyker det upp möjligheter som ställer saker och ting i ett annat ljus.

En morgon hemma i Sverige fick de syn på en annons om en nyproduktion precis vid havet i San Agustin. Bendinat Mar – ett stort och exklusivt nybyggnadsprojekt med egen strandtomt och panoramautsikt över havet från varje lägenhet.

– Det kändes som en “once in a life time”-möjlighet. Det var ett absolut drömboende för oss och vi bestämde oss samma morgon att vi ville bo här.

bendinat_mar

Under tiden bygget av Bendinat Mar pågick reste de till Mallorca flera gånger för att se hur deras framtida hem växte fram. (Privat bild)

6381-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-19

Poolområdet har en egen utgång med en brygga som leder ner till havet.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-47

En hörna intill havet. Terrassen är 25 kvadratmeter och används flitigt…

6474-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-44

… av både två- och fyrbenta.

Beslutet att köpa sitt drömboende på Mallorca gick snabbt. Och det var tur. Det var fler som hade sett möjligheterna i det nya byggprojektet. Trycket på att få köpa var väldigt stort och lägenheterna såldes fort.

– Denna lägenheten var den tredje vi tittade på. Trots att vi var väldigt snabba, hann vi knappt se de första två förrän någon annan hade hunnit skriva på kontraktet.

Lägenheten är på 134 kvadratmeter, tre rum och kök, och gästrummet används flitigt av barn och barnbarn, berättar Helena.

Gästrum

Ett extra sovrum uppskattas och används flitigt av barn, barnbarn och övernattande gäster.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-23

Gästrummet har sitt eget badrum.

6453-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-37

Här och där syns spår av att lite yngre gäster gärna kommer och hälsar på.

Mycket i lägenheten ger en skandinavisk känsla, med det ljusa trägolvet och avlastningsytorna i vit sten, men Spanien och Mallorca har fått ta plats i inredningen. I bokhyllan står kokböcker med tapas och spansk matkultur, ett stort fat av handmålat Mallorkinskt porslin står fyllt till bredden med apelsiner och färgglada ikat-tyger, vackra handgjorda tyger som vävs enligt gammal tradition och är typiska för Mallorca, pryder både soffa och sovrum.

– Vi åkte på en utflykt till fabriken och köpte med oss tyger hem. I vårt sovrum går det i blått och i gästrummet och i soffan i grönt, säger Helena.

Kort efter att de flyttat in i sin nya lägenhet anlitade de en inredningsarkitekt som ritade och planerade för att låta platsbygga skåp, bänkar och en arbetsplats.

– Det var egentligen inte tanken, men flera av lägenhetens väggar är vinklade och det var lite av en utmaning att få det snyggt själv.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-24

Köket är förhållandevis litet, men välutrustat, och den öppna planlösningen gör det luftigt och rymligt.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-31

Master bedroom har en enastående utsikt över Medelhavet.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-22

Mycket av möblerna i lägenheter är skickade med flyttlass från Sverige.

En del av möblerna har skickats från Sverige, andra har inhandlats på ön.

– Ett par goda vänner köpte lägenhet i samma hus och tack vare det kunde vi samordna en flytt från Sverige. Vi anlitade en flyttfirma som körde ner våra möbler till Mallorca, berättar Ulf.

Med ett flyttlass på 25 kubikmeter fick de med sig favoritsoffan hemifrån Sverige, matgrupper, tavlor och husgeråd bland annat.

6426-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-27

Inredningen går i vitt och svart och många blåa nyanser. Man förstår varför. Medelhavet syns från varje rum.

6430-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-28

Köket är helt integrerat med det öppna vardagsrummet och baksidan av köksbänken byggdes om till bokhylla.

Att Mallorca hade mycket att erbjuda visste Ulf och Helena sedan tidigare, och de fortsätter att upptäcka och uppleva nya saker och platser. De har köpt en liten bil för att kunna ta sig runt enkelt och se mer av ön. De har besökt vingårdar, marknader och små byfester. Och trots att de både gärna och ofta åker in till Palma är de väldigt nöjda med att ha bosatt sig just i San Agustin.

– För oss är läget verkligen perfekt. Både Cala Major och San Agustin är stadsdelar som lever året runt. Här finns livsmedelsbutiker, restauranger, caféer, vårdcentral och apotek, säger Helena. Det var viktiga kriterier för oss, vi är ju inte på semester, vi lever här, lägger hon till.

Och med tre stadsbusslinjer utanför dörren, tar de sig enkelt in till centrum.

6375-bendinat-mar-mallorca-stromqvist-14

Helena och Ulf Strömqvist

Ulf och Helena driver ett företag tillsammans som gör att de kan arbeta både från Mallorca och från Sverige.

– Vi är fortfarande mer i Sverige än här, men möjligheten och kontrasten att få röra sig mellan de olika boendena är ett häftigt sätt att leva, säger Ulf och berättar att de lika gärna besöker sitt Mallorca-hem i juni som i november.

Förra året valde de att fira både jul och nyår på Mallorca.

– Varje årstid är verkligen härlig på sitt sätt. Hösten och vintern på Mallorca är nästan ännu bättre än sommaren. Allting lägger sig på något sätt och blir lite lugnare, men vädret är fortfarande som svensk högsommar.

bendinat-mar-mallorca-stromqvist-50

Även i november är Mallorca tillräckligt varmt för ett dopp.

Text: Maria Strömqvist

Foto: Ida Carlsson

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar