Loading...
Buyahomemallorca header

”Vårt drömhem drivs av solenergi!”

Det är vinter på Mallorca. Löven har gulnat och solen står lågt, men det är fortfarande nästan 20 grader i luften och efter några dagars regn är marken grönare än någonsin.

2244-pedro-carin-buger-mallorca-32

Carin och Pedro har skapat sitt drömhus i Bùger.

På den stora tomten hemma hos Carin Eriksson och Pedro Cerdá i Búger står fruktträden i vintervila. Här växer annars granatäpplen, fikon, oliver och aprikoser och om sommaren klättrar vindruvsrankorna över den stenlagda terrassen. Men än lyser fortfarande rosenbuskarna röda nedåt slänten.

2191-pedro-carin-buger-mallorca-12

Även på vintern blommar det i trädgården.

2176-pedro-carin-buger-mallorca-5

Runt huset finns flera olika sittgrupper och matplatser att njuta av vintersolen.

Hundarna Kira och Förnåt springer över gräsmattan. Den stora, vita blandrastiken Kira är Carin och Pedros egen och den ännu större, brunsvarta Förnåt är deras väninnas hund som de passar om dagarna.

– Jag hittade tre övergivna valpar i skogen här borta, säger Carin och pekar bort mot den täta skogsdungen bakom huset. Två av dem lyckades jag omplacera direkt, men den tredje tog jag hem. När Pedro fick syn på honom när han kom hem frågade han på svenska ”Vad är det här för nåt?” Då fick han heta det, Förnåt, säger Carin och ler.

2255-pedro-carin-buger-mallorca-38

Kira och Förnåt är några i raden av många hittehundar som Carin och Pedro haft genom åren.

Paret träffades 1994 när Carin arbetade på svensk restaurang i Alcudia där Pedro hade en windsurfingbutik, som idag istället är en av öns främsta cykelbutiker. Deras kärlekshistoria tog sin början den sommaren och ett år senare flyttade Carin till Mallorca för gott. Efter att ha bott i lägenhet i ett par år började de leta efter ett hus. Gärna på landet, var tanken.

– Vi ville köpa en liten finca någonstans, men allt var så väldigt dyrt. Men så hittade vi detta huset och bestämde oss för att åka hit och titta, berättar Pedro.

En köpare hade dragit sig ur i sista stund och eftersom han redan betalt handpenningen, nöjde sig säljaren med att få det resterande beloppet. Så Carin och Pedro slog till.

2265-pedro-carin-buger-mallorca-40

Bortom pinjeträden skymtar Tramuntanabergen.

2224-pedro-carin-buger-mallorca-37

Den stora, stenlagda terrassen rymmer både en stor matgrupp, en hängmatta och en liten solhörna.

I december 2001 var köpet klart och bara några månader senare, i maj 2002, flyttade de in trots att de hade varken elektricitet, vatten eller något fungerande kök.

– Vi ställde till med midsommarfest bara veckor efter att vi flyttat in, berättar Carin. Vi diskade allting för hand och vi fick ha kylklampar för att hålla maten kall.

Men det nyinköpta huset blev grunden till vad som skulle bli deras drömhem. De började med att stensätta fasaden, vilket gjorde huset både vackrare och varmare. De lät bygga en stor terrass och installerade både utedusch och utekök. Den gamla otjänliga vedspisen inomhus blev en stenugn för utomhusbruk.

2199-pedro-carin-buger-mallorca-24

Huset har genomgått en stor förvandling sedan köpet för 15 år sedan.

2186-pedro-carin-buger-mallorca-13

Varför inte ett extra vardagsrum utomhus? Pedro har själv byggt den vackra uteplatsen.

Paret har ett stort miljötänk och satsar på att göra huset så självförsörjande och energisnålt som möjligt. Idag drivs det nästan helt och hållet av solenergi.

– Vi har en generator också, men vi behöver nästan aldrig använda den. Det händer ett par gånger per år max, berättar Carin. Det enda man behöver komma ihåg är att man kanske inte ska tvätta på natten, utan passa på medan solen skiner.

Tack vare en vedeldad kamin håller de värmen i huset under vintermånaderna och under sommaren duschar de i sin utedusch med vatten som värmts upp av solen. Och varma dagar kan de svalka sig i sin naturpool. En pool som har sitt eget ekosystem, helt utan kemikalier, och som renas genom en fontän som Carin byggt med hjälp av stora betongblad.

2169-pedro-carin-buger-mallorca-1

Solcellspanelerna i trädgården förser hela huset med energi. Mallorca har trots allt 300 soldagar om året!

2297-pedro-carin-buger-mallorca-70

I den helt naturliga poolen simmar både fiskar, Carin och Pedro. Solskydden gör så att vattnet inte blir för varmt och hindrar algblomning.

2203-pedro-carin-buger-mallorca-21

Svalare vinterdagar värmer kaminen gott inomhus.

Huset är ett enplanshus på 70 kvadratmeter fördelat på sovrum, kök och ett öppet vardagsrum. Det mörka träet, furugolvet och rottingkorgarna ger en varm känsla. I bokhyllan blandas böcker på både svenska och spanska och väggarna pryds av fotografier och målningar.

Carin och Pedro har hela tiden nya idéer om vad de vill förändra, förnya eller förbättra både inomhus och utomhus.

– Det är ett projekt som aldrig kommer att ta slut, säger Pedro och skrattar till och Carin nickar instämmande.

2217-pedro-carin-buger-mallorca-23

Mycket av inredningen går i mörka träslag. Hyllorna och lampan har de gjort själva.

pedro-carin-buger-mallorca-61

Sovrummet har högt i tak, utrymme som utnyttjas för garderob och förvaring.

pedro-carin-buger-mallorca-58

När Carin och Pedro köpte huset fanns här ingenting. Idag är det ett modernt kök i en vacker, lantlig stil.

Carin och Pedro är båda butiksägare och driver varsin shop i Alcudia. Pedro äger en cykelshop, Niu wave bicicletes, välbesökt av framgångsrika idrottsmän och Carin har sedan i mars förra året en egen inredningsbutik, A living store. Att Buger ligger en bit ifrån Alcudia, cirka två mil, och att det är ett visst pendlingsavstånd spelar ingen roll, de har skapat sitt drömhem och kommer aldrig att flytta.

– Vi vill bo här i resten av våra liv. Vi får väl helt enkelt se till att anpassa huset i takt med att vi blir äldre, säger Carin.

3043-pedro-1

Pedros cykelshop är välkänd på ön.

2317-pedro-carin-buger-mallorca-82

Cykeln på väggen är en bröllopspresent från när Carin och Pedro gifte sig i sin trädgård förra sommaren.

2312-pedro-carin-buger-mallorca-52

Ett drömhem i vinterskrud.

Text: Maria Strömqvist

Foto: Ida Carlsson

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar