Loading...
Buyahomemallorca header

”Vi åkte på semester och köpte lägenhet!”

Uppe på en kulle i Cala Fornells, strax bortom Peguera, bland väldoftande pinjeträd, ligger flera terracottafärgade hus på rad. Mot gatan ser det ut som ganska vanliga hus, men på andra sidan visar sig ett fantastiskt litet bostadsområde, byggt längs med sluttningen ner mot havet. Här bor Maria Carlsson och Claes Kjellström tillsammans med barnen Elsa, Lily och Tyra.

Maria och Claes tillsammans med (fr. v) Tyra, Lily och Elsa.

Husen och området är designat av arkitekten Pedro Otzoup som inspirerats av en Mexikansk “pueblo” när han ritade området. Allt som allt är det 300 lägenheter, alla byggda för mesta möjliga utsikt och minsta möjliga insyn.

För varje våning upp i trapphuset, desto vackrare blir havsutsikten. Maria och Claes har sin lägenhet högst upp, och utsikten är verkligen förförande vacker.

– Det var den vi föll för, säger Claes. Utsikten här uppe är verkligen helt fantastisk.

Arkitekten inspirerades av en Mexikansk by när han ritade området.

Pedro Otzoup har ritat flera områden på ön.

Lägenheten är inte större än knappa 40 kvadratmeter, men är välplanerad med ett rymligt kök och ett stort sovrum med rumsavdelare. Men att den är liten invändigt spelar inte så stor roll, tycker familjen, takterrassen är nämligen nästan lika stor som lägenheten.

– Vi tillbringar nog ungefär 80% av tiden här ute på terrassen, säger Claes.

Och det är lätt att förstå varför. Den stora takterrassen i två etage, vetter åt tre väderstreck med fri utsikt åt vardera håll. Åt söder det blå, glittrande Medelhavet, åt öster Paguera och den lilla bukten med badstränder och åt norr, mäktiga, gröna berg.

– Det är så himla fint när man ser hur molnen sänker sig över bergen, säger Claes.

Terrassen har både matplats…

…lounge area…

…och utomhuskök.

Tillsammans med döttrarna har Claes och Maria varit här på semester i flera veckor. 

– Jag hade kunnat stanna här i lika många veckor till, säger Maria med ett skratt.

Lägenheten har varit deras sedan juli förra året då de gjorde verklighet av sina drömmar om ett utlandsboende.

– Vi bor i hus hemma, men vi hade inte något sommarställe eller så men vi funderade i de banorna, säger Maria.

Tanken var att skaffa något att tillbringa lediga sommarveckor, men de började fundera på om det egentligen behövde vara i Sverige.

– I Sverige är ju vädret inte alltid så kul på sommaren, säger Maria med ett leende. Här vet man helt säkert att solen skiner.

De funderade på olika länder och platser i Europa. Spanien stod högt på listan bland annat då Maria pratar spanska, och under ett besök på Mallorca kände de snabbt att de kommit rätt. 

–Vi tyckte direkt att det var fantastiskt vackert här, säger Claes.

Vackra Mallorca gjorde direkt intryck på Claes och Maria.

Även lilla Tyra uppskattar den häftiga utsikten med alla båtarna.

Under en semester förra året påbörjade sökandet efter deras blivande semesterbostad.

– Vi skulle mest åka runt och kika, säger Maria och berättar att det blev lite som utflykter att åka runt i olika områden och titta på lägenheter.

De gick på visningar i Santa Ponsa, Sant Elm och utmed den sydvästra kusten, men de kom till den lilla lägenheten i Cala Fornells och steg ut på terrassen blev de båda alldeles tagna.

– Så fort vi kom ut och såg terrassen, föll vi pladask, säger Claes

Maria nickar instämmande.

– Trots att den inte riktigt var vad vi letade efter, kände vi båda två att vi skulle ångra oss om vi inte köpte den, säger hon. Vi tyckte egentligen att den var lite för liten för en hel familj, men vi fick båda en sådan otrolig känsla.

Det var kärlek vid första ögonkastet och Claes och Maria lade ett bud på stående fot.

Känslan för den fantastiska takterrassen gjorde att det inte spelade någon roll att lägenheten var lite för liten i övrigt.

Peguera ligger bara ett stenkast bort.

Och om budet var snabbt, blev affären desto snabbare. Lägenheten hade använts till semesteruthyrning och stod tom tillsvidare. Ägaren kunde ge tillträde nästan omedelbart.

– Allting gick verkligen otroligt fort, säger Maria. När vi fick veta att vi skulle få tillträde till lägenheten efter redan en vecka, förlängde vi semestern och började planera för inflytt.

Istället för avkopplande dagar på stranden och spännande utflykter, förbyttes semestern till dagar med planering och praktiska lösningar.

– Det blev semester med advokater, möten med banken och dagsturer till Ikea, säger Maria med ett skratt. Vi hade inte kunnat drömma om att det skulle gå så fort.

Och efter två veckor på hotell kunde familjen flytta in i sitt nya Mallorcahem.

– Det var verkligen en häftig känsla.

Köket är i äldre stil, vackert bevarat och inrett med mosaik och Ikat-tyger från Mallorca.

Även från sovrummet är havsutsikten storslagen.

Trots sin lilla storlek är lägenheten väldigt ljus och luftig.

Tack vare den stora takterrassen finns det gott om utrymme att vistas under dagarna, det är på kvällarna det blir lite svårare.

– Vi får improvisera lite med sovplatserna, det kan bli lite trångt, säger Maria och skrattar.

– Jag har sovit här ute på terrassen några gånger också, det är jätteskönt, säger Claes. Här uppe är det en skön, sval bris på nätterna.

Dagtid vistas de inte jättemycket i lägenheten alla samtidigt, utan åker ofta på dagsutflykter. Gärna till marknaden i Consell eller till Banyalbufar eller tillbringar dagen inne i Palma. Badutflykter är också väldigt populärt, framför allt hos barnen. Och de dagar de inte åker till någon av favoritstränderna Gran Folies eller Es Trenc, har huset både en privat pool och en egen liten badplats vid klipporna.

– Men det är en bit ner. 315 trappsteg har vi räknat till, säger Claes.

Han berättar att de går ner och tar ett morgondopp nästan varje dag.

– Det är perfekt. Man får både lite motion och sen ett svalkande dopp, säger han med ett skratt.

Vägen ner till vattnet går genom den lilla ”pueblon”.

På vägen passerar man swimmingpoolen.

De sista stegen leder rakt ner i Medelhavet.

Familjen har just tillbringat sin andra sommar i sin lägenhet på Mallorca och känner sig mer och mer nöjda med sitt val.

– Cala Fornells är en liten ort, men allting man behöver finns här. Det tar bara en minut nerför backen med bil, säger Claes.

Och de utnyttjar även närheten till Palma, ibland flera gånger i veckan.

– Vi gillar verkligen Palma! Det är ju en sådan unik stad. Så liten egentligen, men så stort utbud och så internationell, säger Maria. 

– Ja, vi har en bra bas här. Man är inte långt ifrån något, lägger Claes till.

Trots att det var solsäkra somrar familjen var ute efter, har de upptäckt hur fint Mallorca är även på hösten.

– Jag var här i oktober när jag var mammaledig, berättar Maria. Det var jättehärligt, allting blir ju lite lugnare när högsäsongen är över. Det känns verkligen underbart att vi kan åka hit och leva såhär nästan hela året.

Text: Maria Strömqvist

Foto: Ida Carlsson

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar